неділя, 21 лютого 2016 р.

Контрольна робота на тему "Українські землі на поч.ХІХ ст." 9 клас

ТЕМАТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ
1. Дайте відповідь. Які українські землі стали ареною бойових дій під час походу французької армії під проводом Наполеона I на Москву?
Київщина;
Східна Галичина;
Волинь;
Поділля.
2. Вкажіть місто, яке вважають першою столицею національного відродження Наддніпрянської України.
Одеса;
Київ;
Полтава;
Харків.
3. Назвіть документ, у якому декабристи передбачали надання автономних прав українським землям.
4. Скориставшись картою, вкажіть, які російські губернії на українськихземлях безпосередньо межували із західноукраїнськими землями.
Харківська губернія;
Катеринославська губернія;
Київська губернія;
Подільська губернія;
Волинська губернія.
5. Встановіть послідовність подій.
– Третій поділ Польщі.
– Російсько-французька війна.
– Таємна місія В. Капніста до прусського короля.
– Видання альманаху «Русалка Дністровая».
– Утворення Азовського козацького війська.
– Діяльність полтавської масонської ложі «Любов до істини».
6. І. Котляревський, Я. Головацький, В. Лукашевич. Хто ці історичні особи? Які події в історії України пов’язанні з їхньою діяльністю?
7. Зробіть висновок. Про що свідчать такі факти:
1764 – ліквідація Гетьманщини;
1775 – ліквідація Запорізької Січі;
1781 – ліквідація полково-сотенного устрою;
1783 – запровадження кріпосництва в Східній Україні?
Дайте історичний коментар цим подіям.
8. Назвіть найбільш доленосні, на ваш розсуд, події, що сталися в українських землях у першій третині XIX ст. Розташуйте їх у порядку спадання значущості. Відповідь обґрунтуйте.
9. Поясніть процеси, що мали місце в українських землях у першій третині XIX ст., відображенні в термінах: генерал-губернаторства, повіти, стани, посесор, мандатор.
10. «Декабристи уявляються в масовій свідомості або корисними узурпаторами, або великодушними мрійниками, які вирішили привести себе в жертву. А вони були – насамперед! – політиками. Політиками
некорисливими в більшості своїй і, головне, тверезомислячими», –писав Я. Гордін у книзі «Заколот реформаторів». Чому в Російській імперії зароджується рух декабристів? Який він мав вплив на розвиток суспільно-політичних рухів в українських землях? Які ідеї просвітників було втілено в програмних документах декабристів?
11. Зі статті Я. Головацького «Становище русинів у Галичині». «Перед усім бракує руському народові здібних керівників і проводирів, центру й органічного зв’язку окремих частин, а освіченим русинам – необхідної моральної сили, знання справи, любові до батьківщини і самопожертвування. Народ розчленований, пригноблений і ледве животіє без самосвідомості, а його вожді, денаціоналізовані й чужі йому, спокійно присипляють його дальше в цьому сні. А зверху, нарешті, дивляться на цей гнилий застій цілком спокійно і відхиляють посередньо і, можливо, несвідомо кожний рух, який міг би розбудити сплячих». Чи поділяєте ви це твердження? Наскільки пророчими були висновки Я. Головацького?

12. Про кого з українських діячів першої третини XIX ст. вам би хотілося розповісти? Поясніть чому. Що вам відомо про життя і діяльність цієї особи з інших джерел, творів літератури і мистецтва?

Немає коментарів:

Дописати коментар