понеділок, 29 лютого 2016 р.

Розрахунок балів ЗНО з історії України

Які саме завдання чекають на ЗНО і як рахуватимуть бали за кожне з них

         Історія України поки що – другий за популярністю предмет на ЗНО, поступається лише українській мові та літературі. На ЗНО з української зараз зареєструвалися 110 714, на історію України – 79 654. На вибір випускника результат з історії України або математики зараховують як шкільний випускний іспит – ДПА. Тож розрахунок балів ЗНО цікавить переважну більшість абітурієнтів.

В тесті ЗНО буде тільки один бланк, в ньому - 60 завдань. На виконання роботи учасник ЗНО отримує 150 хвилин.
У зошиті з тестами зібрані завдання 4 типів. Бали за них нараховують залежно від складності самого завдання і повноти виконання.
Щоб не розгубитися під час тестування і підготуватися до запитань, варто розібратися: як відбуватиметься підрахунок балів ЗНО з історії України.

ЗАВДАННЯ 1–23, 31–53
Це завдання з вибором однієї правильної відповіді. До кожного запитання є 4 варіанти відповіді, правильний - 1. Щоб виконати, треба правильно обрати і позначити відповідь у зошиті.
Можна отримати 0-1 бал: 1 - якщо вказано правильну відповідь, 0 – якщо вказано неправильно, вказано більше однієї відповіді або взагалі нічого не позначено.

ЗАВДАННЯ 24–26, 54–56
Завдання на встановлення відповідності, ще називають – на встановлення «логічних пар». У кожному запитанні є дві колонки, дані в яких позначено буквами і цифрами. Треба правильно об’єднати, утворити «логічні пари» між буквою і цифрою. Щоб виконати завдання, роблять позначки на перетинах рядків (цифри від 1 до 4) і колонок (букви від А до Д).
Оцінюється в 0-4 бали: по 1 балу за кожну правильно встановлену відповідність, 0 - якщо не вказано жодної правильної «логічної пари» або відповіді на завдання не вказано.

ЗАВДАННЯ 27, 28, 57, 58
Слід визначити правильну послідовність. У завданні наведено перелік подій, позначених буквами. Їх потрібно розташувати в правильній послідовності й об’єднати першу подію з цифрою 1, другу – 2, третю – 3, четверту – 4. Завдання виконане, якщо учасник ЗНО зробив правильні позначки на перетинах рядків (цифри від 1 до 4) і колонок (букви від А до Г).
Можна отримати 0-3 бали: 3 – якщо правильно вказано всю послідовність, 2 – якщо правильно обрано першу подію та останню, 1 – якщо правильною є перша або остання події, 0 – якщо вказано неправильну відповідь або позначок взагалі немає.

ЗАВДАННЯ 29, 30, 59, 60
Завдання з короткою відповіддю множинного вибору - вибір 3 правильних відповідей із 7 запропонованих варіантів. У завданні є запитання і 7 відповідей до нього. Правильні з них – 3. Щоб виконати завдання, треба вибрати і записати правильні відповіді.
За виконання можна заробити 0-3 бали: по 1 балу за кожну правильно вказану відповідь із трьох можливих, 0 - якщо не вказано жодної правильної відповіді її не надано.
Порядок написання цифр – довільний, це не впливає на оцінку.

ЯК ПЕРЕВЕСТИ БАЛИ ЗНО
Щоб набрати максимальну кількість балів, треба правильно виконати всі завдання тесту ЗНО. Тоді учасник отримає 94 бали. Щоб порахувати бал ДПА з історії України, треба сумувати тестові бали із завдань з періоду ХХ – початок XXI століття, у зошиті це запитання під номерами 1-30. Тут максимальна кількість балів дорівнюватиме 47. Перевести тестові бали в оцінку для шкільного атестату, яку виставляють за 12-бальною шкалою, можливо після оприлюднення таблиці переведення балів. Це відбудеться після перевірки всіх завдань, адже принцип формування такої таблиці – рейтинговий. Детально про систему переведення балів в оцінку ДПА читайте ДАЛІ.
     2016 року 3 предмети ДПА складатимуть у формі ЗНО під час сесії тестування: обов’язково українську мову та літературу і на вибір – математику чи історію України. Кількість отриманих балів з кожного тесту може бути різною, але для шкільного атестату бали ЗНО мають бути переведені в оцінку ДПА за 12-бальною шкалою.
Як дізнатися свою оцінку?
Український центр оцінювання якості освіти публікує на своєму сайті таблицю переведення балів ЗНО, де буде вказано: яка оцінка відповідає набраній кількості тестових балів. Таблиця з’явиться за 2-3 тижні після тестування. Цей час потрібний для того, щоб перевірити всі зошити ЗНО і вирахувати за кожним зошитом кількість тестових балів.
Як перераховують тестові бали ЗНО за шкалою 1-12?
Створюють пропорційний рейтинг, з урахуванням результатів усіх учасників ЗНО, і визначають відповідність: якому діапазону тестових балів відповідає певна оцінка.
Це рейтингова таблиця. Вона визначає місце кожного учасника серед решти. Якщо учасники набрали однакову кількість балів на тестуванні – вони отримають однакову оцінку ДПА. Той, хто випередив за тестовими балами іншого, отримає вищу за нього оцінку.
Сам учасник не може обрахувати, яку ж оцінку ДПА він отримав, до появи таблиці. Він може тільки порахувати свою кількість тестових балів і приблизно уявити, якій оцінці від 1 до 12 вони можуть відповідати.
Щодо обрахунку оцінки з української мови та літератури можна скористатися таблицею переведення тестових балів в оцінку ДПА минулого року. Повної відповідності досягти не вдасться, адже минулого року максимальна кількість балів за всі завдання становила 63 бали, а цього року – 68.
Щодо математики та історії України такої можливості немає, бо минулого року їх не складали у формі ЗНО.
Якщо результат тесту використовуватимуть для вступу до вузу, його треба перевести в шкалу 100-200 балів, саме таким його виставлять у сертифікат ЗНО. Для такого переведення теж складають рейтингові таблиці. Приблизно уявити, як це виглядає, можна за таблицями переведення балів 2015 року.
Як перевести бали ЗНО в оцінку ЗНО?
Для цього використовують систему шкалювання. Спочатку мають перевірити всі тести ЗНО з цього предмету й дізнатися тестовий бал кожного учасника. Далі для цього результату обчислюється процентиль - відсоток учасників, тестові бали яких не перевищують тестовий бал цього конкретного учасника. Тобто визначається ранг цього результату серед інших. З урахуванням отриманого рейтингу результатів розподіляють отримані тестові бали за шкалою 100-200 – це відбувається автоматично програмним забезпеченням. Після цього таблицю переведення балів оприлюднюють на сайті УЦОЯО. Ця процедура відбувається окремо для кожного предмету.
Якщо учасник не набрав «пороговий бал», тобто не подолав поріг склав / не склав - він не отримає жодної оцінки.
Таким чином оцінка ЗНО залежить від набраного учасником тестового балу, а також – від того, які тестові бали набрали інші учасники. Максимально можлива оцінка 200 балів, мінімальна – 100. Тобто той, у кого найбільший тестовий бал, отримує 200 – це стає верхнім порогом.
Дізнатися свою оцінку ЗНО учасник зможе лише після оприлюднення таблиці. До цього розрахунок балів ЗНО неможливий, адже на оцінку впливають результати інших учасників.
Що можна дізнатися вже зараз
Очевидно, що чим більше завдань правильно виконав учасник, тим більші його шанси випередити інших і відповідно зробити свій результат у шкалі 100-200 вищим. Що ближчий результат тестового балу до максимального в цьому предметі, то вищою буде оцінка.
Також можна подивитися таблиці переведення балів ЗНО за шкалою 100-200 за минулий рік. Звісно, вони не дадуть відповіді про оцінку саме цього року, але дозволять отримати приблизне уявлення і про систему шкалювання, і про власні шанси.
Таблиця переведення балів ЗНО з української мови та літератури за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з математики за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з історії України за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з англійської мови за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з біології за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з географії за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з фізики за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з хімії за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з французької мови за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з іспанської мови за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з німецької мови за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО
Таблиця переведення балів ЗНО з російської мови за шкалою 100-200 2015 року
таблиця переведення балів ЗНО


Немає коментарів:

Дописати коментар