понеділок, 29 лютого 2016 р.

Логічні схеми


НАПИСАННЯ РЕФЕРАТУ

До загальних критеріїв можна віднести такі:
відповідність реферату темі;
глибина й повнота розкриття теми;
адекватність передачі першоджерела;

логічність;
доказовість;
структурна впорядкованість (наявність вступу, основної частини, висновку, їх оптимальне співвідношення);
оформлення (наявність плану, списку літератури, культура цитування, зноски тощо);
мовна грамотність.

Окремі критерії належать до конкретних структурних частин

реферату: вступу, основної частини, висновку.

1) Критерії оцінювання вступу:

- наявність сформульованих мети і завдань роботи;

- наявність стислої характеристики першоджерел.

2) Критерії оцінювання основної частини:

- структурування матеріалу за розділами, параграфами, абзацами;

- наявність заголовків до частин тексту та їхня вдалість;

- проблемність та різнобічність у викладі матеріалу;

- виокремлення в тексті основних понять і термінів їх тлумачення;

- наявність прикладів, що ілюструють теоретичні положення.

3) Критерії оцінювання висновку:

- наявність висновків за результатами аналізу;

- висловлення своєї думки щодо проблеми.

Як оформити реферат для школяра.

Робота школяра над рефератом грунтується на його самостійному вивченні першоджерел. Вимагає навичок узагальнення, систематизації матеріалу та вміння робити висновки. Т.к. реферат є однією з форм перевірки знань учнів, то вимоги, розроблені для оформлення рефератів, стандартизовані і є спільними для всіх. Вам знадобиться папір формату А4, комп'ютер, книги з обраної тематики, інтернет

Інструкція

1. Оформіть титульний лист. Дотримуйтесь стандарти, прийняті для оформлення титульного листа в шкільному рефераті. У верхній частині листа (великими літерами) вказується назва навчального закладу. Нижче формулювання теми і назва шкільного предмета. Ближче до правого нижнього кута сторінки вказується прізвище учня, та П.І.Б. викладача, який буде перевіряти реферат. Внизу - населений пункт, в якому реферат написаний, а також рік написання. Після титульного листа слід зміст. У нього включені - вступ, основна частина реферату та висновки, список літератури, яку ви використовували. Якщо потрібно, можна зробити додатковий розділ - додатки.

2. Розкрийте у введенні актуальність того матеріалу, який вивчаєте у своєму рефераті. Перерахуйте основні причини, чому сьогодні в науковому вивченні приділяється увага цій темі. Чим відрізняється сьогоднішній погляд на неї від погляду минулих поколінь учених. Проаналізуйте кількість і зміст робіт на цю тему, виконаних раніше. Сформулюйте, в чому цінність вивчення цієї проблеми. Згадайте, які суперечки та дискусії ведуться в науковому середовищі на дану тему. Вкажіть основні практичні реалізації вашої теми, перерахуйте сфери, в яких дані знання успішно застосовуються сьогодні.

І, нарешті, заявіть мета вашої роботи і завдання за допомогою яких ви будете її досягати. Вступ повинен становити не більше двадцяти відсотків від загального обсягу роботи.

3. В основній частині викладайте весь матеріал, який зібрали за обраною темою. Для зручності розділяйте матеріал на невеликі глави: історія питання, наукові суперечки, сьогоднішній стан справ, перспективи. Не забувайте, що крім викладу різних зібраних вами джерел і точок зору на обраний вами питання, реферат вимагає розкриття вашого власного ставлення до проблеми. Ця важлива складова упускається багатьма школярами і реферат перетворюється на виклад фактів і думок уже відомих. Допускати цього не варто, реферат є однією з форм перевірки знань, а, отже, повинен нести в собі елемент самостійної роботи. Контролювати цю умову повинен як сам учень, так і викладач. Продемонструвати власну точку зору на предмет можна в ув'язненні, де учневі потрібно сформулювати висновки, до яких він прийшов у ході вивчення даного питання. Висновок повинен перегукуватися із введенням і відповідати на питання, заявлені на початку.

Корисні поради

Оформляйте список літератури в алфавітному порядку. Обов'язково вказуйте ім'я автора, назву книги, місце видання, видавництво, рік видання. Для шкільного реферату достатньо буде використовувати 5-6 джерел. Сам реферат за обсягом не повинен перевищувати 15 сторінок.

Немає коментарів:

Дописати коментар